פשר ה”היעלמות”
מכל 4,500 היהודים שהיו בברלאד לפני 1950, כיום נותרו רק 27.
מעט ילדים והיתר זקנים. האירועים המשפחתיים הנפוצים ביותר בשנים האחרונות עבור יהודי ברלאד היו הלוויות – אליהן מגיעים פחות ופחות אנשים.
חתונה יהודית בעיר לא התקיימה כבר יותר מ-30 שנים. (והכוונה לחתונה אמיתית, 100% יהודית – בה ההרגלים יהיו מסורתיים מתחילתה ועד סופה).
החתונות היהודיות בעיר היו יפות מאוד: הטקס, השירים, התפילות. הכנת בני הזוג התקיימה בסוג של חופה, מכוסה בבד לבן, מעוטר במוטיבים דתיים.
לאחרי קריאת התפילות על ידי רב, כולם טועמים לגימה אחת של יין, ולבסוף החתן שובר את הכוס ברגלו. לאחר מכן, הם עונדים את הטבעות על האצבעות, הזוג הטרי מתנשק ומתחילה המסיבה.
היום, מלבדהטקס בבית הכנסת, הטקס בבית מוגבל לאכילתמזונותמיוחדים.
פעם, משפחה יהודית הייתה מורכבת מכמות רצינית של אנשים שהיו גרים באותה החצר מהאחרון שנולד ועד לסבא והסבתא.
גם הרבנים נעלמו. יש ” oficianți de cult “, אבל הם לא רבנים.
הקטנת מספר היהודים ברומניה הובילה להיעלמותם של בתי ספר לרבנות.
בעולם קיימים כיום רק שנים : באמריקה ובישראל. אף אחד לא יכול להרשות לעצמו ללכת לשם. ברומניה, את הרבנים אפשר לספור על אצבעות יד אחת.
היום, מכל המבנים היהודיים הישנים מברלאד נותרו:בית העלמין הישןמרחובTutova. בשנת 1838, כאשר הוקמה באופן רשמיהקהילה היהודיתבברלאד, היו זקנים שמצאו כמה אבניםבבית העלמין הזה. חלקם שקעובאדמה עם הזמן.
אלו לא מצבות יצוקות כמו אלה של היום. אז, אנדרטת הקבורה היייתה עשויה אבן גסה, מגולפת בדקדקנות ובמחיר אימתני של עבודה. האבן הובאה מההרים עם עגלת שוורים.
בנוסף לבית העלמין, קיים בית הכנסת הגדול. זהו בית הכנסת האחרון מכל ה – 12 שהיו קיימים בעבר. הוא היה בשימוש היהודים העשירים מאוד.
אבל גם זה כבר אינו בשימוש. כדי שטקס דתי יתקיים בבית הכנסת, יש צורך בנוכחות של לפחות 10 גברים ובברלאד אין כיום את המספר הזה. מכל 27 החברים, רובם הן נשים.
חיים רבינוביץ’, הנשיא הנוכחי של הקהילה היהודית בברלאד אומר: “לרוע המזל, אין בקרב הקהילה שלנו את המספר הנחוץ של גברים כדי לאפשר לנו להתפלל בבית הכנסת. זה זמן רב לא עשינו את זה. אפילו במצב שיהיו מספיק גברים, הטקסים יהיו בסימן שאלה, שכן רוב הגברים היהודים שעדיין חיים כאן הם זקנים וחסרי אונים. יש מעט ילדים, בודדים עם יותר כוח, אבל שאר חברים – בעיקר נשים – כבר מעל גיל 70. יש כאלו שאפילו לא יוצאים מהבית במשך שבועות. כאשר הקהילה שלנו מקבלת סיוע מהיהודים מחו”ל אני נוסע ברכב, ומביא לכל אחד מהם הביתה. ”
הסיבות לצימצום מספר היהודים הן רבות: חלק עלו לישראל ואלה שנשארו מזדקנים ונפטרים אחד, אחד. רבים מהצאצאים הם מנישואיים מעורבים. אלה לא יכולים להיחשב יהודים, אלא, רק ילדים שנולדו לאמהות יהודיות. אם רק האב הוא יהודי, הילד אינו נחשב כיהודי.
*** מקורות משולבים: Mihai Vasile ב – 30 דצמבר 2014 וסימונה מיחאילה / תורגם ע”י : מריוס היינריך
