אלי ויזל ( 1928 סיגט – 2016 ניו יורק)
ארגון א.מ.י.ר. – ארגון מאוחד של יוצאי רומניה בישראל – אשר חרט על דגלו את שימור הנצחתה ומורשתה של קהילת יהדות רומניה המפוארת, ובתוך כך – גם את פרק השואה הכאוב בתולדותיה, מבכה את מותו של אלי ויזל ז”ל – דמות שהייתה לדוגמה ומופת בעיניי העולם כולו בכל המתייחס להומאניות והנצחת השואה ולשואת יהדות רומניה בפרט.
בפעילותו הענפה כסופר שהוציא 18 ספרים, עיתונאי, פילוסוף ואינטלקטואל, הקדיש חתן פרס נובל – אלי ויזל, שהלך לעולמו לפני שבוע, את חייו להנצחת זיכרון השואה בתודעה העכשווית ולעמידה נגד גזענות ושנאת זרים על כל צורותיה.
אלי ויזל, אשר כונה על ידי נשיא ארצות הברית, ברק אובמה: “אחד הקולות המוסריים בימינו, ובמובנים רבים – מצפונו של העולם כולו”, זכה על פעילותו הציבורית והאינטלקטואלית לעיטורים האזרחיים הגבוהים ביותר במדינות ובמוסדות רבים והיה, כפי שכתבה ועדת פרס נובל לשלום על פעילותו למען זכויות אדם (1986): “שליח לאנושות שבמאבקו להשלים עם חווייתו האישית של השפלה מוחלטת בשילוב עם עבודתו המעשית למען השלום, העביר מסר רב עוצמה של שלום, כפרה וכבוד אנושי”.
משמעות ייחודית נודעת לאלי ויזל, יליד העיר סיגט שברומניה, ולפועלו, עבור יהדות רומניה: הוא שימש כראש הוועדה הבינלאומית לחקר נושא השואה ברומניה שהוקמה ב-2003 בהוראת נשיא רומניה דאז, יון אילייסקו, שהתבקשה לחקור את שואת יהודי רומניה.
הדו”ח המקיף והנוקב שסיכם את עבודת הוועדה, נחשב ציון דרך היסטורי משום שתולדות השואה ברומניה הוסתרו ונדחקו אל מחוץ לתודעה בתקופה הקומוניסטית, ורק רומנים מעטים היו מודעים למידת מעורבותם הישירה של אנטונסקו ונושאי תפקידי מפתח רבים אחרים מכל שדרות ההנהגה הרומנית (צבא, ממשל וחברה) בשואת היהודים.
הדו”ח המפורט אישר כי קרוב למחצית ממספר היהודים ברומניה ערב המלחמה – נרצחו או נהרגו תחת אחריות הרשויות הצבאיות או האזרחיות של רומניה, או כתוצאה של מדיניות מכוונת שלה.
כמו כן, מצוי בדו”ח הוועדה תיעוד מקיף של גילויי אנטישמיות ואלימות נגד יהודי רומניה לפני מלחמת העולם השנייה, כשאוכלוסיית יהודי רומניה מנתה מעל ל-830,000 נפש והייתה בין 3 קהילות היהודים הגדולות באירופה.
בעקבות דו”ח הוועדה הכירה רומניה באופן רשמי פומבי באחריותה לשואת יהודיה ונטלה בכך אחריות על חלק משמעותי בשואת העם היהודי, שלא הוכר עד אז ציבורית. בהתאם להמלצות הדו”ח, נוקטות ממשלות רומניה מאז ועד היום בפעולות ציבוריות וחינוכיות מגוונות שמטרתן להאיר ולתת פומבי לפרק חשוך זה בתולדותיה: החל משנת 2004 מציינת רומניה מדי שנה, ב-9 באוקטובר (תאריך שילוחם של יהודי רומניה למחנות ולעבודות כפייה ב-1941) יום זיכרון מיוחד לשואה, וב-2006 הונחה אבן הפינה לאנדרטה ממלכתית מרכזית לזכר קרבנות שואת היהודים ברומניה, שנחנכה במרכז בוקרשט ב -2009.
כפועל יוצא ישיר של הוועדה, הוקם בשנת 2005 בבוקרשט “המכון הלאומי לחקר השואה ברומניה על שם אלי ויזל INSHR שיעדיו כוללים: איתור, איסוף, שימור ארכיוני, מחקר ופרסום מסמכים הנוגעים לשואה ולמחקרה, כמו גם פיתוח ויישום של תכניות חינוכיות בנושא.
בעקבות זאת, הוכנסו שינויים בתכניות הלימודים של מוסדות החינוך הממלכתיים ברומניה ברמות השונות כך שנושא השואה נכלל בהן ונלמד כעת כנושא חובה.
בבית ילדותו של אלי ויזל בעיר סיגט, הוקם מוזיאון הנושא את שמו ומתקיימת בו פעילות חינוכית משמעותית.
אלי ויזל נמנה על הכוחות המניעים של מוזיאון השואה בוושינגטון, הוא היה מיוזמי הקמתו והשתתף בתכנונו, וב – 1993 זכה להדליק, יחד עם הנשיא, ביל קלינטון, את ‘אש התמיד’ באולם הזיכרון שבמוזיאון, במסגרת טקס הפתיחה.
במרכז אלי ויזל ללימודי היהדות שבאוניברסיטת בוסטון, מצוי הארכיון של אלי ויזל והוא מרכז את כל המסמכים, בכל הלשונות, הקשורים בחייו ובפעילותו.
יהי זכרו ברוך !